Sep 2, 2012

Corat Coret Lelagu Cinta - If You're Not The One

Pepagi nie tetiba dapat ilham berkata puitis plak, ubah suai some of the lyrics from this song... 
Hehehe, but my dear I try to make ur day everyday. Make u cheerful, happy & lovely. So does you kan. Walaupun suke memaen merajuk, suke nak jeles, suke nak ngetest orang but that just so you & I like you the way you are. Bak kata Backstreet boys: I like you that way. Heheh...

If you're not the one, then why does my soul feel glad today?
If you're not the one, then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine, then why does your heart return my call?
If you you are not mine, would I have the strength to stand at all?


(kekadang dalam cinta zaman sekarang tidak dapat dinafikan, hati ini mahu begini begitu. Menurut sifat pencinta yang kiblatnya, contohnya tidak yang benar - di saluran televisyen, pawagam dan sebagainya. Itu yang terkadang salah laku, terlupa hukum yang benar. Haram menyentuh yang bukan muhrim sebagaimana sabda Rasulullah:


“Sekiranya kepala salah seorang daripada kamu ditusuk dengan jarum besi, itu adalah lebih baik bagi kamu daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagi kamu.” (Hadis Riwayat ath-Thabrani. Dinilai sahih oleh al-Mundziri, al-Haitsami, dan al-Albani)


Gejala Ikhtilath (percampuran di antara kaum lelaki dengan wanita) semakin dianggap perkara biasa. Mereka saling bersentuhan kulit, bersalaman tangan, bertepuk-tampar, bersenda-gurau, sehingga ada yang berpelukan sesama sendiri tanpa timbul sebarang rasa bersalah. Lebih merisaukan apabila ada yang menganggap bahawa ia tidak termasuk kesalahan di sisi agama. Di antara sebab-sebab perkara ini terus berleluasa mungkin adalah kerana faktor lemahnya iman, budaya persekitaran yang penuh syubhat, terkesan dengan pelbagai adegan filem dan drama, dan ketidak-tahuan mereka terhadap dalil-dalil berkaitan yang menjelaskan persoalan tersebut secara jelas. )
I never know what the future brings
But I know you're here with me now
We'll make it through and I hope
You are the one I share my life with

(kat sini sebenarnya there are point to be considered honest & true - bagus lah nie. Jangan menyentuh hati wanita kalau kamu tidak berniat untuk menjadikannya isteri. Kalau kita nak kawan dengannya boleh, dengan syarat kita nak berkahwin dengannya. Maka dibolehkan kita pergi berjumpa dengannya. Makruh pula kalau tak pergi tengok, tak jumpa dul sebelum decide further. Nabi pun suruh kita pergi tengok dulu bakal isteri. Alhamdulillah, dah buat macam nie. Tenkiu Ustaz.

Boleh tengok youtube nie untuk sesama dengar.)

I don't wanna run away but I can't take it, I don't understand
If I'm not made for you, then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?
(Dalam Islam mudah - kalau nak, nyatakan hasrat itu kepada wanita tersebut & kalau dia setuju jumpa keluarganya untuk meminang pastu nikah lah. Yang wajib mahar, yang cincin dsb tu sunat sahaja. Lepas tu nak peluk ke nak pegang tangan, lebih dari tu pun tak apa. Dah boleh dah.. heehee)


If I don't need you, then why am I crying on my bed?
If I don't need you, then why does your name resound in my head?
If you're not for me, then why does this distance name my life?
If you're not for me, then why do I dream of you as my wife?

I don't know why you're so far away
But I know that this much is true
We'll make it through and I hope
You are the one I share my life with

And I wish that you could be the one I die with
And I pray that you're the one I build my home with
I hope I love you all my life

'Cause I miss your body and soul so strong
That it takes my breath away
And I breath you into my heart
And I pray for the strength to stand today

'Cause I love you whether it's wrong or right
And though I can't be with you tonight
And though my heart is by your side


Hehe... dengar lelagu cinta pun dok ingat & relate hukum Islam lagi. Jiwang-jiwang pon sempadan iman masih terpelihara. Thank You Allah mengurniakan taufiq & hidayah kepada ku, atas kasih sayang Mu Ya Allah. Tanpa Mu ku lemah, ku tidak berdaya, tanpa sebarang daya upaya. Hanya kepada Mu ku memohon pertolongan & ku berharap.

Akhirnya kita mendapati bahawa islam itu sempurna lagi jalan selamat. semoga kefahaman yang baik dapat menjadi benteng kepada kita dari terus dikelirukan selama ini.. insyaallah.

p/s: Cuplik kekata Irma Hasmie. Jodoh ini bukan saya yang pilih, tapi hadiah dari Allah.
 ~ sweet sangat...

Admin notes: 

94_5-6
“Oleh itu (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Sesungguhnya (sekali lagi ditegaskan) bahawa tiap-tiap kesukaran itu disertai kemudahan” [Alam Nasyrah: 5-6]

Itulah janji Allah Subhanahu wa Ta’aala terhadap setiap cabaran yang kita baca ia sebagai suatu kesusahan dalam hidup. Bahawa kesusahan itu bukanlah sebuah beban. Ia adalah sebuah persediaan untuk menyambut kebaikan dan kesenangan. 


Subhanallah. Alhamdulillah.
Maka Nikmat Tuhan Kamu Yang Manakah Yang Kamu Dustakan?

No comments:

Post a Comment