Nov 30, 2011

MAS KAHWIN ANTARA SYARIAH & ADAT

MAS KAHWIN ANTARA SYARIAH & ADAT
UST DR ZAHARUDIN. IKIM.FM 23.11.2011
Mas kahwin ini penentuan ikut masyarakat, sekarang ini mengikut Majlis Agama. Surah An Nur;20.
400 Dirham paling tinggi = RM8800. (Berdasarkan Rasulullah & para sahabat)
Paling rendah – bacaan alQuran/Cincin Besi.
Mana yg lebih baik, mahal/murah?
Kesimpulan selepas dibincang para ulama: ‘Sebaik-baik wanita adalah yang wajahnya ceria kita memandang & murah mas kahwinnya.’
 Biasanya orang ada rupa mas kahwinnya melambung-lambung. Meski mempunyai ciri fizikal yang baik/hebat di mata manusia, tapi dia tetap mengenakan mas kahwin yang murah; di mana ia memberitahu sbg satu iklan spt kata para ulama bahawa  dia bukan seorang yg materialistic – maka inilah dia wanita yg paling berkat & perkahwinan yg plg berkat. Bukan tak boleh perkahwinan yang mahal-mahal, tapi yang terlebih baik adalah yg tidak menyusahkan diri wanita itu untuk mencari psgn & tak menyusahkan lelaki untuk berkahwin. Ini untuk elakkan golongan wanita dari menjadi andartu & golongan lelaki menjadi bujang terlajak.
Hikmahnya yg dirumuskan dari hadis; Sehebat-hebat wanita yang mendapat keberkatan adalah yang paling mudah disediakan belanja baginya. Untuk tahu bagaimana symbol perempuan ini bakal susah dilayan kelak, inilah tips & klue yang diajar pada zaman Rasulullah SAW.
Hantaran adalah adat, kerana hadis Rasulullah: Buatlah walimah meski dengan seekor Qibas. Ini perkara baru & wujud mengikut adat, hukumnya harus namun bila terlampau mahal ia boleh merosakkan keberkatan perkahwinan.
Tiada masalah hantaran itu dijadikan mas kahwin, tapi ia ada kesannya. Bila ia jadi Mas kahwin milik wanita. Hantaran ikut adat adalah milik keluarga wanita. Klu yg Sebaiknya ia milik wanita, bukan milik keluarga. Mungkin menjadi adat mak ayah terpengaruh dgn materialistic apabila anaknya berkahwin. Sepatutnya anak dia keluarkan duit sendiri untuk majlis walimah ini. Untuk kte fikir-fikirkan.
Soalan:
1.       Bukankah salah satu tggjawab bapa untuk kahwinkan anak, mengapa pihak lelaki perlu keluarkan belanja untuk perkahwinan. -wati, klang
2.       Ibu punya anak 4 orang lelaki, trend hantaran zaman sekarang?-hendon, seremban
3.       Perbankan Islam, pinjaman perumahan kakitangan kerajaan- Sharil
Ulasan:
1.       Bapa kne kahwinkan anak dengan menjadi wali & mencarikan pasangan untuk anak. Belanja untuk berkahwin ditujukan kepada pasangan. Mengulas kisah Abd Rahman b Auf semasa penghijrahan ke Madinah, Rasulullah bertanya kepada beliau yang kelihatan sedikit terurus selepas di sana beberapa lama & beliau mengakui dia telah berkahwin. Lantas Rasulullah bersabda – Buatlah walimah meski dengan seekor kambing. Sabda Nabi kepada pengantin. Kecuali ibu bapa menyumbang secara sukarela atas dasar tggjawab untuk membantu. Sbb tu juga ada nikah gantung, Cuma walimah belum buat lg.
2.       Bagi ibu bapa, rujuk hadis serta sirah perihal murahnya belanja & mudahnya perkahwinan. Mengajar dalam perkahwinan itu tiada keterikatan hati kepada harta. Untuk elakkan meminjam bagi tujuan perkahwinan.
3.       Yakin bahawa kerajaan telah memilih prosedur yang patuh syariah.
Hukumnya harus bagi perempuan yang berkemampuan untuk membantu hantaran/mas kahwin yg digabungkan hantaran. Kerana ramai wanita yang berkemampuan & berkedudukan tggi masa kini, mereka kaya-kaya; inilah dikatakan nikah misyar. Wanita itu waive haknya diberi mas kahwin, hantaran & nafkah – cukup sekadar lelaki itu bersetuju menjadi suaminya. Hukumnya harus & diamalkan di Negara Arab secara meluas.
Respon kepada Majlis Perkahwinan Ikut Konsep barat:
-          di mana ada majlis yang mempunyai percampuran pergaulan, muzik2 yg mengkhayalkan, minuman keras maka tinggalkanlah ia lebih baik.
-          Pembaziran mengurangkan barakah kerana materialistic. Meski org kata kawen sekali jer tapi barakah kurang.
-          Perkahwinan yg barakah maka ia kekal lama, tetap – lama ia bertahan. Jika xde barakah maka cpt kenal, cepat kawen, cepat cerai. Allah tak suka lelaki & perempuan yg kawen cerai, kawen cerai.. Nabi tak galakkan – ada hadis. Org putih kata easy come easy go.
Respon kepada - benarkah nilai mas kahwin itu adalah nilai perempuan yg dikahwini, bagaimana mas kahwin dpt menaikkan darjat wanita itu sebenarnya?
-          Orang kata mas kahwin nie lah nilai wanita. Ramai org berkata begitu berdasarkan mahar misil. Namun ia tak merujuk kpd darjat wanita. Jika begitu, apakah Saidatina Fatimah itu yg berkahwin dgn mas kahwinnya hanya baju besi Saidina Ali. Bagaimana pula dengan para sahabat yang berkahwin dengan mahar murah-murah walhal mereka antara golongan yang dijanjikan ahli syurga.
-          Falsafah mahar: isteri yg mahal dr sudut Islama adalah wanita yg tak meletakkan nilai pd wang tapi mereka yg meletakkan nilai dr jiwa & hati.
-          Jika mereka meletakkan nilai pada diri melalui material, maka x ubah seperti pelacur, Ini yg kte nak elakkan.
Penutup
Wanita, darjatnya bukan terletak pada mas kahwin.

Pesan kepada Ayah - Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Jika datang kepada kamu pinangan daripada seseorang lelaki yang kamu reda terhadapnya, agama dan akhlaknya, hendaklah kamu terima. Kalau kamu menolaknya, padahnya adalah fitnah dan kerosakan di muka bumi.”  - Tiada pertimbangan harta dalam itu.
Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan beruntung".
Permudahkan mas kahwin & hantaran – symbol & falsafah kerana ia bukan rumah tangga yg dibina atas dasar materialistic. Jika tidak, hilang harta, hilanglah bahagia. Biarlah ia dibina atas dasar cinta yg tulen, walau xde harta. Sbg tanda kasih – susah senang bersama.
Adat bersendikan syariat & syariat bersendikan kitabullah.

No comments:

Post a Comment